PRUNUS SPINOSA
Porumbarul face parte din familia Rosaceae și este răspândit în Europa, Asia, Caucaz și Africa de Nord. In Romania Porumbarul crește în luminișuri, pe pășuni și fanețe, dar mai ales la margine de păduri, urcând adesea pâna la 1600 de metri. Este un arbust sălbatic, care atinge înălțimea maximă de 1-2 metri. Ramurile sale sunt spinoase, tulpina este bine ramificată. Frunzele sunt ovale, uneori păroase și dințate pe margini. Florile apar înaintea frunzelor, in lunile aprilie- mai, au miros puternic si acoperă în întregime ramurile; petalele sunt albe, ovale. Fructele sunt globuloase, albastrui-negricioase, cu aspect brumat la maturitate, foarte astringente. Compozitia chimică a plantei: flavone, săruri de magneziu si potasiu, quercetin, kemferol, acizi organici, glicozizi cianhidrogeni si glicocamferozide, flavonozizi, zaharuri, antocianini, prunicianina, acizi organici, polifenoli, saruri de calciu si magneziu, gumirezine. Calitatile Porumbarului sunt: diuretic-depurativ, sedativ, laxativ slab, tonic general, antidiabetic, antiasmatic, astringent, antidiareic. In scop fitoterapeutic sunt utilizate rădacina, florile și fructele. Florile se recoltează la începutul primăverii pe timp uscat. Fructele se culeg toamna prin lunile octombrie- noiembrie, după caderea brumei.
Florile au proprietãţi sedative, laxative şi diuretice, fructele au acţiune antidiareicã, astringentã iar mugurii au acţiune imunomodulatoare, tonică generală, stimulent al mecanismelor de creştere şi dezvoltare şi activează axul hipofizo-hipotalamo-suprarenaliană, reglând dezechilibrele hormonale.
Uz intern:
Oboseală generală, furunculoza, afecțiuni renale, boli reumatice, boli de vezică urinară sau biliară, cistite, diaree, dischinezie biliară, dizenterie, dureri de inimă, dureri de stomac, enterite, gută, hipertensiune arterială, litiază renală, nefrite, nevroze, tuse convulsivă - sub formă de infuzie și decoct din flori și fructe, decoct de radăcină.
Uz extern:
Dermatoze, erupții tegumentare, hemoragii ușoare, dureri de dinți și intarirea dinților (decoct de radacină) – sub formă de infuzie și decoct de frunze și fructe, comprese, băi locale sau spălături.