HREANUL- Face parte din familia Crucifere, partea folosită este rădacina proaspată.
Hrean provine din
latinescul raiz, radix, rhiza care înseamnă rădăcină si fars care
înseamană acru , asta înseamnă rădăcină acră,(plantă picantă).Planta conține
multă sare esențială și volatilă.
Se folosește în medicină pentru că amplifică pofta de mancare, e o
plantă fierbinte, purificatoare, înțepătoare,atenuantă . Savoarea sa penetrantă
arată că această plantă este impregnată de o sare volatilă acră ,care se degajă
și pișcă ochii celui care o taie. Datorită acestor săruri volatile acre ,hreanul
se află printre primele remedii antiscorbut. Atât în cazul rădăcinii de hrean
cât și în cazul plantei, ca sursă de siliciu, acesta acționează în mod esențial
asupra polului neuro-senzorial al fiintei, ameliorând datorită (sulfului care
îl conține), probleme care apar din cauza proceselor sulfuroase anormale
(inflamații), dezlantuite acolo unde predominau procesele sărate.
Proprietati: stimulent digestiv, stomahic,
antiscorbutic (hreanul conține multă vitamina C), acțiune anticancerigenă, expectorant, diuretic.
Se poate folosi extern în caz de dureri reomatice, gute, stomatite (clatirea
gurii).
No comments:
Post a Comment