Friday, July 26, 2013

GHIMBIRUL


 
GHIMBIRUL
Zinziber,zingiber-vine din sanscritul crngavera care semnifică corp, rădăcină. Prin forma sa aplatizată și curbă ghimbirul seamană cu un corn de animal.
Această rădăcină reechilibrează ființa umană astfel în cât sa fie pregatită pentru ași regăsi misiunea spirituală. Plantă picantă stimulează funcționarea meridianelor plămân,splină, stomac, inimă, rinichi. (medicina chineza)
 Planta conține multe săruri înțepătoare și uleiuri, rădăcina este puternic încălzitoare deși nu  pare astfel la prima vedere, deoarece are parti apoase grosiere . Ea deschide, taie și atenuiază umorile, este pe placul stomacului, pieptului și a altor viscere, trezește apetitul și se opune la degradarea și vicierea umorilor, diminuiază secrețiile pulmonare grosiere. Rădăcina de ghimbir este excelentă în cazul problemelor cornice și în special contra astmului.
Proprietățile lui sunt de: stimulent circulator, tonic, antivomitiv, stomahic intens, eupeptic, carminative, antiseptic, colagog, hepatoprotector, expectorant, sudorific, stimulează peristaltismul intestinal și este antireumatismal. Este indicat în digestie  dificilă, probleme hepetice, rău în mijloacele de transport, grețuri datorate graviditatii, flatulență, ulcerații gastro-intestinale, diaree, slabiciune, reumatism febril și inflamator.(sa nu se facă abuz).Redă curajul, energia vitală, atenuiază nevrozele, psihozele, redă o perspectivă asupra sinelui.

GHIMBIR USCAT
(din perspectivă ayurvedică)

GHIMBIR USCAT

Śuṇṭhī (Zingiber officinalis) – ghimbir uscat
Rasa: picant
Vīrya: fierbinte
Vipāka: dulce
Guṇa: onctuos, uşor
Karma: afrodiziac, purifică vocea. Este un bun aperitiv şi digestiv, digeră eficient āma (āma pācana).
- indicat în artrită asociată cu āma, lumbago asociat cu āma, dureri ale părţii inferioare a spatelui asociate cu āma (când se utilizează prăjit în ulei de ricin)
- pentru sistemul digestiv: stimulează digestia, stimulează secreţiile, absoarbe apa, indicat în diaree şi amibiază, în flatulenţă, dureri colicative şi hemoroizi, în ciroză hepatică şi ascită; recomandată în vomismente asociate cu mucus
- pentru sistemul respirator: în tuse, astm, rinite
- pentru sistemul circulator: dilată vasele, indicat în afecţiuni cardiace, pentru
- pentru sistemul circulator: dilată vasele, indicat în afecţiuni cardiace, pentru circulaţie, anemie, pandu
- pentru sistemul reproducător: este afrodiziac (susţine îndeosebi sistemul reproducător masculin); împreună cu alte plante, este indicat în leucoree sau coagulări ale sângelui menstrual.
Uz extern: se aplică sub formă de pastă cu apă caldă, în cefalee, sinuzite, etc. Se poate amesteca cu scorţişoară şi pasta respectivă se aplică pe piept, în dureri acute ale pieptului, simptome cardiace. Indicat în dureri artritice (cu obligeană, pentru a reduce durerea).
Uz intern: dacă se amestecă cu lapte, este foarte bun pentru sinusuri, în caz de tuse, mai ales dacă pacientul nu tolerează laptele simplu.
Acţiuni asupra doṣa-urilor: acţionează global asupra lui kapha şi vāta, precum şi în caz de patologii obstructive (întrucât dilată şi sparge obstrucţiile).








No comments:

Post a Comment