Āmla (gustul acru)
În
esenţă, este o combinaţie a elementelor foc
+ apă.
Acesta
absoarbe apa şi o solidifică. Alte texte susţin că gustul acru este rezultatul
combinării elementelor foc şi pământ. În realitate, gusturile acru şi sărat îşi
au originea în aceleaşi elemente, foc, apă şi pământ, combinate în proporţii
diferite şi având acţiuni diferite.
Gustul
acru produce salivaţie şi contractă chipul. El amplifică agni şi acţionează ca
un bun aperitiv. Este bun pentru inimă, este onctuos, acţionează şi ca bun
digestiv, şi produce senzaţia de gust (este gustos, în sensul stimulării
senzaţiei gustative).
Gustul
acru este rece la atingere, dar fierbinte ca natură. El susţine hrănirea cu
satisfacţie. Gustul acru amplifică mucozitatea şi umiditatea (kleda) în corp.
Este uşor de digerat.
Acţiuni
asupra doṣa-urilor: reduce vāta, creşte pitta şi kapha.
În
exces, acest gust produce pierderea fermităţii sânilor , vertij, leşin, mâncărimi,
paloare, anemie, herpes, crăparea pielii şi febră.
Exemple
de plante şi alimente cu gust predominant acru: āmalaki, lămâi lime; iaurt,
lapte acru; portocală, rodie, lămâie.
No comments:
Post a Comment