Madhura / svādu (dulce):
Acesta
conţine toate mahābhūta, fiind totuşi în principal o combinaţie a elementelor pământ
+ apă.
O
metodă de recunoaştere a acestui gust constă în faptul că el creează un strat
pe limbă sau în gură. Omul este obişnuit cu gustul dulce încă de la naştere,
prin gustul laptelui matern. Dacă acesta este de bună calitate, toate
dhātu-rile vor fi bine formate.
Un
alt atribut al gustului dulce constă din faptul că el hrăneşte toate
dhātu-rile. Astfel, acest gust este recomandat preponderent sugarilor,
copiilor, persoanelor în vârstă şi celor slăbiţi datorită rănilor
(hemoragiilor).
Gustul
dulce este bun pentru asigurarea culorii sănătoase a pielii, pentru hrănirea
organelor de simţ, pentru asigurarea unui păr sănătos şi creşterea lui ojas
(esenţa tuturor dhātu-rilor). Acesta are un efect brmhana (amplifică greutatea,
dimensiunea corporală şi simţurile) şi conferă onctuozitate şi destresare la
nivelul gâtului (dacă acesta este uscat sau tensionat).
Gustul
dulce este indicat pentru femeile gravide sau lăuze, pentru a le stimula
lactaţia. El vindecă rănile şi fracturile, şi leagă diferite elemente, pentru
aceasta fiind folosit în fermentaţie şi producerea alcoolului.
De
cele mai multe ori, gustul dulce este greu digerabil. El susţine viaţa (are
funcţia jivana), şi promovează longevitatea. Este onctuos şi antitoxic. Multe
plante şi produse animale dulci sunt utilizate în Āyurveda ca elemente
antitoxice.
Efecte
asupra doṣa-urilor: gustul dulce pacifică vāta şi pitta. În cantităţi normale,
va produce kapha normală, fără a o creşte. Dulcele întăreşte toate dhātu-rile.
În
exces, gustul dulce favorizează apariţia unor afecţiuni corelate cu kapha şi
meda: obezitate, astm, scăderea lui agni, diferite forme de acumulare
(chisturi, tumori, abcese, boli de tip prameha, diabet), şi uneori stare
comatoasă (inconştienţă).
Exemple
de plante şi alimente cu gust predominant dulce: lemn dulce, trestie de zahăr;
banane, struguri, curmale, mango etc; lapte, ghee, miere.
LEMN DULCE (RADĂCINĂ) |
TRESTIE DE ZAHAR |
TRESTIA DE ZAHAR |
No comments:
Post a Comment