Thursday, August 29, 2013

HREANUL

     



HREANUL- Face parte din familia Crucifere, partea folosită este rădacina proaspată.
                            
Hrean provine din latinescul raiz, radix, rhiza care înseamnă rădăcină si fars care înseamană acru , asta înseamnă rădăcină acră,(plantă picantă).Planta conține multă sare esențială și volatilă.                                                                                                                                                      
Se folosește în medicină pentru că amplifică pofta de mancare, e o plantă fierbinte, purificatoare, înțepătoare,atenuantă . Savoarea sa penetrantă arată că această plantă este impregnată de o sare volatilă acră ,care se degajă și pișcă ochii celui care o taie. Datorită acestor săruri volatile acre ,hreanul se află printre primele remedii antiscorbut. Atât în cazul rădăcinii de hrean cât și în cazul plantei, ca sursă de siliciu, acesta acționează în mod esențial asupra polului neuro-senzorial al fiintei, ameliorând datorită (sulfului care îl conține), probleme care apar din cauza proceselor sulfuroase anormale (inflamații), dezlantuite acolo unde predominau procesele sărate.

Proprietati: stimulent digestiv, stomahic, antiscorbutic (hreanul conține multă vitamina C), acțiune anticancerigenă, expectorant, diuretic. Se poate folosi extern în caz de dureri reomatice, gute, stomatite (clatirea gurii).
                                                

No comments:

Post a Comment