Friday, September 6, 2013

ASPARAGUS RACEMOSA


               



Śatāvarī (Asparagus racemosa)


Sinonim: „sthira” = „care stabilizează”.
Rasa: amar, dulce;
Vīrya: rece;
Vipāka: dulce;
Guṇa: greu;
Karma: este un remediu rasāyana (întăreşte şi stimulează toate dhātu).
- pentru sistemul digestiv: este foarte hrănitor, şi digestiv. Produce rasa dhātu, śukra dhātu de bună calitate. Utilizat în diareea datorată sida.
- pentru sistemul circulator: indicat pentru întreţinerea pielii (şi a structurii cutanate), în caz de anemie (susţine rakta dhātu); hrăneşte musculatura, constituind o hrană indicată şi pentru cai (care consumă śatāvarī + ashwagandha).
- pentru sistemul reproducător: este considerată “prietena femeii”, dar este un remediu indicat şi bărbaţilor. Produce menstruaţia, stimulează ovulaţia, se recomandă în amenoree, pentru ovulaţie, stimulează lactaţia şi purifică laptele matern; la bărbaţi, amplifică potenţa.
- pentru sistemul nervos: calmează, este indicat în iritabilitate şi instabilitate psihică. Ameliorează puterea de înţelegere, medha. Se recomandă şi pentru ochi şi organele de simţ. În multe afecţiuni oculare, se poate produce suc sau ulei medicinal din śatāvarī. Este un bun neurotonic, utilizat în epilepsie, atac cerebral (împreună cu ashwagandha, guduchi), pentru iritabilitate mentală şi nervoasă. În anorexie, se administrează śatāvarī + lapte (după 10 zile maxim, pacientul va dori să mănânce). Are acelaşi efect în cazuri de depresie.
- excelent întăritor în caz de cancer, tuberculoză.


ASPARAGUS


No comments:

Post a Comment