Friday, September 27, 2013

GUSTUL-SARAT

                                                           

 Lavaṇa (gustul sărat)

Combinaţie a elementelor foc + apă/pământ.
Acesta devine apos în gură şi produce senzaţie de arsură în cavitatea bucală.
Calităţi: suprimă, sparge şi elimină spasmele, contracturile, acumulările şi legăturile. Creşte agni şi are calitatea de snehana (produce onctuozitate) şi de svedana (stimulează transpiraţia). Este rapid, penetrant, stimulează senzaţia gustativă, taie şi fărâmiţează. Este un gust uşor.
În cazul unui abces perianal, de exemplu, se poate prepara un amestec de făină de grâu + sare + turmeric + ghee + ulei, preparate împreună. Amestecul este aplicat pe abces, şi este menţinut astfel până când se răceşte sau se poate menţine şi peste noapte, dacă aplicarea se face seara, la culcare. După 2-3 zile, abcesul este evacuat, iar după alte 3-4 zile acesta se retrage complet.
Sarea poate produce hipertensiune arterială, şi acţionează aidoma unui cuţit, care poate tăia un fruct (dacă este utilizat benefic), sau poate „tăia” omul (dacă este utilizat în scop distructiv).
Acţiuni asupra doṣa-urilor: reduce vāta, creşte pitta şi lichefiază kapha.
În exces, gustul sărat produce maturare nenaturală: riduri, căderea părului, încărunţire prematură, sete excesivă, sângerări interne, hematemeză, hemoptizie, boli ale pielii, herpes, toxicitate alimentară, reducerea puterii, a vigorii.
Exemple de alimente cu gust predominant sărat: apa clorinată, hrana servită în unităţi tip fast-food (aşa-numita „junk food”).

 

    







No comments:

Post a Comment