Kaṣāya (gustul astringent)
o combinaţie a
elementelor aer + pământ.
Acest gust
reduce puternic kapha şi pitta, şi produce vāta. Gustul astringent conferă
senzaţie de greutate la nivelul limbii. Dacă se bea apă după ce s-a consumat o
substanţă de tip kaṣāya, aceasta va tinde să se menţină în zona cavităţii
bucale (persoana va avea dificultăţi la înghiţire).
Gustul
astringent este greu, rece, vindecă rănile şi fracturile, absoarbe kleda şi
meda; este un foarte bun purificator al sângelui, foarte bun pentru ţesutul
cutanat, este uscat şi manifestă stambhana (de exemplu, este indicat în
diaree). Se utilizează pentru oprirea secreţiilor şi a sângerării, precum şi în
boli ale pielii.
În exces
produce: sete puternică, flatulenţă, constipaţie, dureri toracice, dureri
cardiace, slăbirea corporală (se foloseşte ca remediu contra obezităţii),
impotenţă masculină, disfuncţii sexuale, scaun tare sau excesiv legat,
obstrucţia canalelor corporale.
Exemple: nuci de
betel, kuṭaja, nāgakeśara, śālmalī, aśoka, arjuna.
No comments:
Post a Comment