Sunday, October 27, 2013

GUSTUL-ASTRINGENT

                            

Kaṣāya (gustul astringent)

o combinaţie a elementelor aer + pământ.
Acest gust reduce puternic kapha şi pitta, şi produce vāta. Gustul astringent conferă senzaţie de greutate la nivelul limbii. Dacă se bea apă după ce s-a consumat o substanţă de tip kaṣāya, aceasta va tinde să se menţină în zona cavităţii bucale (persoana va avea dificultăţi la înghiţire).
Gustul astringent este greu, rece, vindecă rănile şi fracturile, absoarbe kleda şi meda; este un foarte bun purificator al sângelui, foarte bun pentru ţesutul cutanat, este uscat şi manifestă stambhana (de exemplu, este indicat în diaree). Se utilizează pentru oprirea secreţiilor şi a sângerării, precum şi în boli ale pielii.
În exces produce: sete puternică, flatulenţă, constipaţie, dureri toracice, dureri cardiace, slăbirea corporală (se foloseşte ca remediu contra obezităţii), impotenţă masculină, disfuncţii sexuale, scaun tare sau excesiv legat, obstrucţia canalelor corporale.
Exemple: nuci de betel, kuṭaja, nāgakeśara, śālmalī, aśoka, arjuna.


          

No comments:

Post a Comment