Kaṭu (gustul picant)
Este
o combinaţie foc + aer.
Gustul
picant se recunoaşte foarte uşor: dacă se pune pe limbă un vârf de cuţit de
chilli, senzaţia de arsură la nivelul limbii va fi foarte intensă. Aceasta se
va deplasa de la vârful limbii către palatul gurii, şi concomitent va apare
sudoraţie la nivelul frunţii, secreţii mai mult sau mai puţin abundente ale
nasului şi ochilor.
Gustul
picant este cel mai indicat pentru afecţiunile gâtului corelate cu prezenţa lui
āma. De asemenea, este util în cazul unei digestii leneşe, al bolilor de piele
cu predominanţă kapha şi cu prezenţa papulelor; acest gust absoarbe
onctuozitatea, meda şi kleda, şi reduce grăsimea musculară.
Dacă
dorim să reducem aceste elemente, gustul picant este unul dintre cele mai bune
remedii. Majoritatea plantelor utilizate contra obezităţii, a astmului cu
congestie şi a mucozităţilor sunt picante ca natură.
Gustul
picant împiedică vindecarea rapidă a unei răni, în schimb este recomandat
pentru curăţarea rănilor. Este dīpana şi pācana, un bun aperitiv
şi digestiv; el absoarbe sucurile alimentare după digestie. În India, gustul
picant este frecvent utilizat în prepararea hranei (prin condimente). Acesta
deschide canalele corpului, şi are o acţiune rapid dilatatoare. De asemenea,
produce senzaţie de gust.
Efecte
asupra doṣa-urilor: reduce drastic kapha, iar multe plante picante cresc vāta
şi pitta.
În
exces, produce: sete excesivă, pierdere drastică a vigorii, pierderea lui śukra dhātu, contracturi, spasme, tremur, leşin, şi ca
o caracteristică principală – dureri ale regiunii lombare, lumbago (vāta doṣa
creşte, şi întrucât majoritatea ţesuturilor conţin apă, aceasta va fi absorbită
şi va produce spolierea ţesuturilor, ceea ce conduce la instalarea unor
senzaţii dureroase). În acest ultim caz, cel mai indicat remediu este ghee-ul.
Exemple
de plante şi condimente: asafoetida (hiṅgu ), vidaṅga, practic toate
condimentele (ghimbir, usturoi, piper, ceapă, ardei iute etc.).
No comments:
Post a Comment