Thursday, May 9, 2013

GHEE (ÎNTREŢINEREA SĂNĂTĂŢII, FRUMUSEŢII ŞI TINEREŢII)




                 Imagine similară



GHEE

Ghee- pe numele său sanscrit Ghrta, cunoscut de europeni sub denumirea de unt clarificat, este un produs atât alimentar, cât şi terapeutic, folosit foarte des în bucătăria asiatică, în special indiană, fiind un ingredient nelipsit al medicinei tradiţionale indiene AYURVEDA (cu o tradiţie veche de peste 5000 de ani). Proprietăţile sale deosebit de valoroase îl fac să fie mult superior untului obişnuit din punct de vedere nutritiv, iar medicina tradiţională AYURVEDA îl recomandă pentru o mare varietate de afecţiuni şi probleme de sănătate.
Ghee – „aliment sacru” în religia HindusăGhee-ul, considerat „hrana zeilor”, are deopotrivă un rol sacru în religia hindusă, fiind folosită în cadrul ritualurilor religioase, picurarea untului topit în focul ritualic simbolizând întreţinerea focului sacru AGNI, susţinător al vieţii. În mitologia hindusă se spune că PRAJAPATI, zeitate supremă hindusă, a creat gheeul  prin frecarea palmelor sale şi picurându-l în focul sacru AGNI, a dat naştere fiilor săi, asigurând astfel continuitatea vieţii.
Diferenţa dintre untul obişnuit şi ghee.Există o diferenţă fundamentală între untul obişnuit şi untul clarificat sau ghee-ul.  În cadrul preparării untului clarificat, apa şi componentele proteice, precum şi unele grăsimi sunt eliminate, rămânând astfel doar grăsimea pură din unt, în felul acesta obţinându-se un produs cu calităţi superioare untului obişnuit. Ghee-ul bine preparat nu râncezeşte, nu mucegăieşte, putând fi ţinut  la temperatura camerei săptămâni şi chiar ani la rând fără a-şi schimbe  proprietăţile. De altfel, textele ayurvedice străvechi ne spun că ghee-ul (untul clarificat) cu cât este mai vechi, mai „îmbătrânit”, cu atât este mai valoroas din punct de vedere terapeutic, fiind folosit în vindecarea multor afecţiuni.
Ghee-ul se prepară din unt de vacă, bogat în grăsime şi nesărat, de preferinţă ecologic (care nu conţine aditivi alimentari).
 Textele ayurvedice străvechi spun că ghee-ul  bine preparat şi obţinut din unt de bună calitate, poate rezista la temperatura camerei chiar şi 100 de ani.
Care este scopul său terapeutic?

- Se foloseşte cu rezultate bune în afecţiuni ale pielii şi în cosmetică.
-se recomanda în boli degenerative ale pielii
-
este afrodisiac

- tonic, reîntineritor, nutritiv (textele ayurvedice spun ca „hrăneşte toate ţesuturile şi organele”)
- antianemic
- Detoxifiant (împiedică acumulările toxice numite „AMA” în medicina AYURVEDA)

- antidot în caz de otrăviri
- scade colesterolul sanguin
- stimulent al digestiei
- scade aciditatea gastrică
- bun în caz de tuse cronică, bronşită şi astm (împreună cu anumite amestecuri din plante)
- recomandat în afecţiuni biliare
- recomandat în insomnie - o linguriţă de ghee în lapte cald, seara la culcare induce somnul în mod natural
- recomandat în epilepsie şi tulburări de memorie
- consumul regulat de ghee duce la lubrifierea mucoaselor şi a pielii, creşte strălucirea părului, unghiilor şi pielii.
Folosit atat pentru copii cat si pentru  persoanele in varsta
Ghee-ul este un element de bază utilizat atât pentru prepararea remediilor terapeutice în medicina AYURVEDA, cât şi pentru procedeele de purificare a corpului.










No comments:

Post a Comment